Cazemier Tonnie WK Breda Cazemier Tonnie Dillenburg

Mencursus succesvol afgesloten

Westerkwartier Paardenkwartier heeft afgelopen maanden voor het eerst een succesvolle mencursus gehouden. In de HJC Manege in Tolbert werden onder leiding van Tonnie Cazemier uit Jonkersvaart zeven cursisten de fijne kneepjes van de mensport bijgebracht.

Nadat in een eerder stadium al aandacht was geschonken aan de opleiding van spring- en dressuurruiters, nam Westerkwartier Paardenkwartier in 2015 het initiatief om liefhebbers van de mensport op een goede manier te onderwijzen.

“We hebben zeven cursisten gehad, die vijf middagen trainingen hebben gevolgd”, laat trainer Tonnie Cazemier weten. “Tijdens de lessen werd vooral aandacht geschonken aan de basis. Wanneer de basis goed is, kunnen deelnemers zich meer specialiseren in bepaalde disciplines binnen de mensport.”

Volgens Tonnie Cazemier waren de lessen laagdrempelig, zodat deze voor een brede doelgroep interessant waren. “Vanuit de basislessen zijn we doorgegaan en kreeg iedere cursist individuele begeleiding, zodat een gerichte training kon worden gegeven. Daarbij kon bij de ene cursist nog meer geschaafd worden aan de basishandelingen, terwijl bij een ander verder kon worden gegaan”, aldus Tonnie Cazemier.

Een van de cursisten was Anton Harkema uit Zevenhuizen. Hij benutte de winterperiode om met een voor hem nieuw tuigpaard te gaan trainen. “In de winterperiode zijn de tuigpaardenmensen minder actief dan in de zomer. In de periode van begin maart tot eind september hebben we tussen de twintig en vijfentwintig wedstrijden. Dan is het ideaal om in de stille maanden toch met je paard bezig te zijn. Zo’n training is een prima aanvulling. En omdat de cursus in de manege werd gehouden, was het ook een prima plek om met de kar te oefenen”, aldus Harkema. “Daarnaast weet je, dat je als cursist aan Tonnie Cazemier een prima cursusleider hebt. Iemand uit de wereld van de tuigpaarden. Het is mij heel goed bevallen.”

Zelf is cursusleider Tonnie Cazemier uit Jonkersvaart, lid van menvereniging Mensinghe te Roden, een ervaren menner. Verleden jaar kwam hij meerdere malen uit in landenwedstrijden en werd hij voor de landelijke hippische bond KNHS afgevaardigd naar het WK mennen in Breda.

Volgens Cazemier waren de reacties na de mencursus zo positief, dat door Westerkwartier Paardenkwartier overwogen wordt hier een vervolg aan te geven.

Deze mencursus is één van de vele activiteiten die de organisatie van hippische bedrijven in het Westerkwartier op poten zet. In het verleden werden al dressuur- en springclinics georganiseerd en ook symposia en forumdiscussies.