VERSLAG SPRINGFORUM 14 SEPTEMBER 2015
Geplaatst op 29 september 2015 in Springen en KNHS

Het springforum kwam op maandag 14 september voor de vierde keer in 2015 bij elkaar. De belangrijkste bespreekpunten waren het kampioenschapsreglement voor de indoorkampioenschappen 2016, het opzetten van een kampioenschap voor jonge paarden en het benoemen van de speerpunten voor 2016.

Speerpunten 2016
Als speerpunten voor 2016 heeft het forum de volgende onderwerpen benoemd:

Onderkant van de sport (BB uniformeren, wel/geen nieuwe klasse, rijstijl juryleden bijscholen)
Opzetten van een jonge paarden competitie
Deregulering

Ruiter- en instructeursopleidingen
Er is uitvoerig gesproken met de afdeling Opleidingen van de KNHS over de ruiter- en instructeursopleidingen die betrekking hebben op de springsport. De zorg van het springforum is met name de kwaliteit van de springinstructie en de kwaliteit van de springjuryleden die de B-rubrieken op stijl beoordelen.

Helmcamera
Eén van de agendapunten was of het rijden met een helmcamera toegestaan is bij het springen. In eventing is dit toegestaan waarbij de verantwoordelijkheid van het gebruik bij de deelnemer ligt. Het springforum wil graag een toelichting van het eventingforum over dit besluit voordat er een standpunt wordt ingenomen. Op dit moment is een helmcamera bij het springen niet toegestaan.

Elektronische tijdwaarneming
Het forum besluit om elektronische tijdwaarneming te adviseren maar (nog) niet verplicht te stellen voor wedstrijdorganisaties.

Protocollen
In het B-springen halen de deelnemers hun stijlprotocollen vaak niet op. Dit heeft er toe geleid dat wedstrijdorganisaties deze nauwelijks meer gebruiken. Het springforum geeft er de voorkeur aan om bij deze rubrieken een deskundige in te zetten die een toelichting op de beoordeling geeft. Daarnaast stelt het forum vast dat er nog organisaties zijn die het oude protocol gebruiken. In het protocol staat bij het laatste cijfer “algemene indruk” terwijl dit “algehele verzorging” moet zijn. De laatste versie van concours 3.5 is voorzien van de juiste versie welke door wedstrijdorganisaties gedownload kan worden. Hierover moeten wedstrijdorganisaties op de hoogte gesteld worden.

Samenwerking KNHS/FNRS
Nu de FNRS en de KNHS nog meer samenwerken zouden ook in de fora FNRS-afgevaardigden moeten zitten. Dit is door het springforum goed ontvangen. De procedure van solliciteren is nog niet bekend. Dit wordt door de werkorganisatie opgepakt. Dit wordt vervolgd.

BB-speciaal springen
Het BB-speciaal springen, wat al door veel regio’s met succes wordt georganiseerd zal geen toegangseis voor het springen worden in de plaats van de winstpunt in dressuur die een combinatie nu behaald moet hebben om deel te mogen nemen aan springwedstrijden. In de praktijk blijkt dat de organisatie niet haalbaar is voor ongeveer 200 nieuwe springruiters per jaar. Toch stimuleert het springforum om het BB-speciaal in clinic-vorm te blijven organiseren. Voor de beginnende springruiters is het immers enorm leerzaam.

Kampioenschapsreglement
Het springforum heeft het kampioenschapsreglement voor de indoorkampioenschappen goedgekeurd. De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd:

De klasse B zal een officieel onderdeel worden van het indoorkampioenschap.
De regio’s mogen zelf in hun vraagprogramma opnemen met hoeveel paarden/pony’s een deelnemer op het regiokampioenschap mag starten.
Volgende vergadering
De volgende vergadering van het springforum zal gehouden worden op 23 november. Dan zullen de reglementswijzigingen worden besproken met o.a. een analyse van de verschillen tussen het FEI-reglement en KNHS-reglement en eenduidige omschrijving van de voorwaarden/eisen van een categorie 1 springwedstrijd.

Over het springforum
Wil je een bijdrage leveren? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het springforumlid van je regio. Kijk hier voor contactgegevens van alle leden van he