VERSLAG EVENTINGFORUM 18 FEBRUARI 2020

Geplaatst op 02 maart 2020 in Eventing

Op dinsdag 18 februari is het eventingforum voor de eerste keer in 2020 bijeen gekomen. Er zijn diverse onderwerpen besproken waaronder de jeugdrubrieken eventing, het inzetten van Cross Country Parcours Adviseurs (CCPA), crossbouw, technisch afgevaardigde en rijstijlbeoordeling.

Rijstijlbeoordeling
In 2019 is er gewerkt aan de ontwikkeling van een vernieuwd rijstijlprotocol. Dit vernieuwde protocol moet leiden tot meer uniformiteit in de beoordeling en duidelijke feedback voor de ruiters wat het interessanter/ leerzamer maakt. De rijstijl juryleden hebben in het voorjaar de mogelijkheid om hiervoor een bijscholing te volgen. Het forum is daarnaast vraagstukken uit het veld aan inventariseren met betrekking tot juryleden rijstijlbeoordeling.

Leeftijdsgericht sportaanbod
Na het succes van de pilot jeugdrubrieken in de dressuur is ook het eventingforum enthousiast aan de slag om mogelijkheden te ontwikkelen voor leeftijdsrubrieken. In 2020 volgen springen en eventing.

Jeugdrubrieken hebben tot doel dat de jeugd tegen leeftijdsgenoten kan sporten. Het klassement wordt dan opgemaakt op basis van de leeftijdsgroepen (basisschool of middelbaar onderwijs leeftijd) en niet meer op basis van de stokmaat van de pony. Door de knip te maken tussen basisschool- en middelbare schoolleeftijd trekken kinderen op met leeftijdsgenootjes die over het algemeen in dezelfde fase van ontwikkeling zitten In 2020 zal ook in eventing een pilot worden gehouden. Meer informatie over de jeugdrubrieken is hier te vinden.

Richtlijnen Crossbouw, werkprocedure TA’s en Cross Country Parcours Adviseurs (CCPA).
Vanuit het veld komen er signalen dat er behoefte is aan een eenduidige naleving, afstemming en communicatie aangaande de richtlijnen voor crossbouw door de TA en crossbouwer. Het forum heeft daarom in 2019 de richtlijnen voor de crossbouw doorgelicht en enkele aanpassingen doorgevoerd. Daarnaast wordt er gewerkt aan een bijscholing en verduidelijking van de werkprocedures voor TA’s. In 2020 zullen er Cross Country Parcours Adviseurs (CCPA) ingezet worden voor nationale Z-crossen paarden en pony’s in 2020.

FEI Dressuurproeven
De FEI heeft voor de eventing nieuwe dressuurproeven ontwikkeld. Voor de nationale klasse Z worden de 2* proeven vertaald. De proeven zijn vertaald en geplaatst op de KNHS website. De Engelse versies van de proeven zijn te vinden op de  website van de FEI.

Regiobijeenkomsten
In 2019 zijn er een aantal succesvolle regiobijeenkomsten georganiseerd voor eventing. De uitkomsten van alle regiobijeenkomsten worden op dit moment uitgewerkt en geanalyseerd. In 2020 krijgen de regiobijeenkomsten een vervolg.

Over het eventingforum
Wil je een bijdrage leveren aan de eventingsport? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het eventingforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/eventingforum voor contactgegevens van alle leden van het eventingforum.