KNHS KENT TIJDELIJK WINSTPUNTEN TOE AAN MANEGE- EN VERENIGINGSACTIVITEITEN JEUGD T/M 17 JAAR EN ONLINE PAARDRIJDEN KLASSE Z1 T/M ZZ-LICHT
Geplaatst op 19 februari 2021
ERMELO (KNHS) – Sinds de afgekondigde maatregelen van 13 oktober 2020 kunnen er geen officiële KNHS-wedstrijden worden verreden. Voor jeugd t/m 17 jaar is het wel toegestaan mee te doen aan jeugdactiviteiten op de eigen manege of vereniging. Het is vanaf 18 februari mogelijk om tijdelijk winst- en promotiepunten aan deze onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar toe te kennen. Deze activiteiten moeten wel buiten plaatsvinden en zijn alleen toegankelijk voor leden van de eigen vereniging of manege.
Voor de jeugd is het belangrijk om ook in coronatijd te blijven sporten en bewegen, dit draagt bij aan vitaliteit en gezondheid. Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar mogen op dit moment activiteiten georganiseerd worden, zoals trainingen en onderlinge dressuurproeven en parcoursen op de eigen vereniging of manege. Gerard Arkema, manager wedstrijdsport: “Als KNHS zijn we continu op zoek naar mogelijkheden voor onze ruiters en verenigingen binnen de geldende overheidsmaatregelen. Omdat het verbod op wedstrijden nu al zo lang duurt is het tijdelijk mogelijk om winst- en promotiepunten toe te kennen aan onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugdruiters. Dit biedt in ieder geval weer iets meer perspectief voor onze jonge leden.” Onder manege- en verenigingsactiviteiten vallen bijvoorbeeld het rijden van dressuurproeven of parcoursen. Het is alleen toegestaan om dit te organiseren op de eigen manege of vereniging en de activiteit moet buiten plaatsvinden. Voor het deelnemen aan en organiseren van onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor de jeugd zijn bepalingen verbonden.
Klik voor alle bepalingen en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
Winstpunten voor online proeven klasse Z1 t/m ZZ-Licht
Ook heeft de KNHS in samenspraak met het dressuurforum besloten vanaf 1 maart tijdelijk winstpunten toe te kennen aan ruiters die hun proeven in de klassen Z1 t/m ZZ-Licht online laten beoordelen op paardrijden.nl. Arkema licht toe: “We hebben hier lang over nagedacht en samen met het dressuurforum alle voors- en tegens tegen elkaar afgewogen. Omdat het verbod op wedstrijden al zo lang duurt komen we ook hiermee tegemoet aan de steeds grotere vraag van Z-ruiters. Er wordt vaak wel thuis doorgetraind en het is natuurlijk mooi als je daarvoor beloond wordt. Wel gelden er aparte bepalingen voor deze klassen en gaat het echt om een tijdelijke uitzondering.” Aan deelname voor winstpunten zijn voorwaarden verbonden. Zodra er weer meetmomenten en/of wedstrijden georganiseerd mogen worden vervalt de mogelijkheid om in de klassen M en hoger online dressuurproeven te kunnen laten beoordelen via paardrijden.nl.
Klik hier voor de aanvullende bepalingen voor deelname aan online dressuurproeven klassen Z1 t/m ZZ-Licht en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.
Lobby voor verruiming maatregelen indoor rijhallen
Via de Sectorraad Paarden, waarin de KNHS een belangrijke partij is, vindt er momenteel een sterke lobby plaats richting de overheid om, mede gezien de huidige weersomstandigheden en de veiligheid van ruiters en paarden, de maatregelen met betrekking tot indoor rijhallen te versoepelen. Hierbij zetten we in eerste instantie in om het mogelijk te maken dat alle paardensportactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar in de indoor rijhal mag plaatsvinden.
Lokale verschillen
Het kan zijn dat in bepaalde veiligheidsregio’s meer mogelijk is als het gaat om het gebruik van de indoor rijhal. Zorg ervoor dat je handelt in lijn met hetgeen is toegestaan binnen jouw gemeente of veiligheidsregio. Neem bij twijfel contact op met je betreffende veiligheidsregio als je van plan bent om manege- of verenigingsactiviteiten voor eigen verenigingsleden of manegeklanten tot en met 17 jaar te organiseren.
Link Bepalingen
Bepalingen manege- en verenigingsactiviteiten jeugd t/m 17 jaar
per 18 februari 2021
Voor de jeugd is het belangrijk om ook in coronatijd te blijven sporten en bewegen, dit draagt bij aan vitaliteit en gezondheid. Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar mogen op dit moment activiteiten georganiseerd worden op de eigen vereniging of club.
Wedstrijden rijden is niet alleen erg leuk het draagt ook bij aan de ontwikkeling van ruiter en paard, nu wedstrijden rijden niet toegestaan is vanuit de overheid willen we er voor zorgen dat de ontwikkeling van onze jeugdruiters t/m 17 jaar niet stil komt te staan. Om de ontwikkeling te kunnen monitoren is het belangrijk om te weten waar je staat in je training zodat je dit indien nodig bij kunt stellen. Om ervoor te zorgen dat in deze coronatijd de ontwikkeling van ruiter en pony/paard niet stilstaat kunnen voor de jeugd paardensport activiteiten georganiseerd worden op de eigen vereniging/manege.
Manege- en verenigingsactiviteiten
Het is vanaf 18 februari mogelijk om activiteiten te organiseren voor de jeugd t/m 17 jaar op de eigen vereniging/manege, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours. Het maakt hierbij niet uit of je een pony of een paard hebt. Hierbij maakt de KNHS in corona tijd waarbij meetmomenten en/of wedstrijden nog niet mogen, een uitzondering dat deze activiteiten voor winstpunten kunnen tellen. Deze activiteiten geven de jonge ruiters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de training met hun pony of paard (een reflectieve spiegel). Deze activiteiten hebben louter een educatief- en trainingsdoel.
Let op: Deze bepalingen zijn gemaakt met de kennis en ervaringen van dit moment. Zodra daar aanleiding voor is (bijvoorbeeld omdat de richtlijnen van het RIVM worden bijgesteld of er ervaringen zijn die zorgen voor bijstelling) kunnen deze bepalingen aangepast worden. De meest actuele versie is hier te downloaden: www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/corona-en-paardensport.
Voor iedereen
Veiligheid- en hygiëneregels voor iedereen
Hier vind je de veiligheid- en hygiëneregels die voor iedereen gelden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Wij adviseren iedereen nadrukkelijk om deze regels door te lezen en ze na te leven.
Algemene bepalingen voor iedereen
- Het is mogelijk om onderlinge activiteiten te organiseren voor de jeugd t/m 17 jaar op de eigen vereniging/manege, bijvoorbeeld het rijden van een proef of parcours.
- Deelname is alleen toegestaan voor leden van de eigen vereniging of manege.
- Er wordt gereden onder de reglementen van de KNHS (het Wedstrijdreglement voor de
betreffende discipline en het Algemeen Wedstrijdreglement). De bepalingen manege- en verenigingsactiviteiten jeugd t/m 17 jaar zijn hier een aanvulling op en kunnen afwijken van de wedstrijdreglementen van de KNHS. Eenvoudig door in te schrijven geven de deelnemers aan op de hoogte te zijn van en in te stemmen met deze bepalingen.
- Het Reglement Ongeoorloofde Middelen voor het Paard is van toepassing op manege- en verenigingsactiviteiten. Tijdens deze activiteiten kunnen paarden en pony’s op ongeoorloofde
middelen worden gecontroleerd. Het is verboden aan een activiteit deel te
nemen met een paard/pony in wiens lichaam zich een verboden stof bevindt.
- In alle gevallen waarin deze bepalingen en/of de wedstrijdreglementen niet
voorzien, beslist de KNHS.
- Bij de activiteiten moeten de geldende richtlijnen van het RIVM worden aangehouden.
- Een deelnemende combinatie moet in het bezit zijn van een (op de dag van de activiteit)
geldige startpas.
- Wanneer wordt ingeschreven via Mijn KNHS, heeft een deelnemende combinatie in de
impulsrubriek/klasse BB, die niet in het bezit is van een reguliere startpas, een (op de dag van de activiteit) geldige (gratis) startpas voor de impulsrubriek/klasse BB nodig. Een gratis startpas voor deze klassen wordt aangevraagd via Mijn KNHS, waarbij de paarden/pony’s geregistreerd moeten worden.
- Er kan alléén deelgenomen worden in de klasse(n) waarin de combinatie uitkomt/ uit zal moeten komen tijdens reguliere KNHS wedstrijden.
- Er vindt controle plaats op startgerechtigdheid.
- Het is te allen tijde verboden een wedstrijd te organiseren. Dit betekent dat er geen
klassement wordt opgemaakt en er geen prijzen worden uitgereikt. Men rijdt niet tegen elkaar, maar louter voor zichzelf om verder te komen in de training en de kans te hebben hiermee winstpunten te verdienen.
- De activiteit voor jeugd t/m 17 jaar telt mee voor puntenregistratie. Alleen activiteiten die goedgekeurd zijn door de KNHS tellen mee voor winstpunten.
- Toegang tot de locatie hebben de deelnemer en maximaal 1 begeleider (bijv. trainer, groom of eigenaar).
- KNHS-officials zien toe op naleving van de KNHS-reglementering. Wanneer een overtreding wordt begaan, rapporteert de official deze aan de KNHS. De KNHS kan maatregelen nemen. Het tuchtreglement is eveneens van kracht op deelname aan manege- en verenigingsactiviteiten.
- Er worden geen onverantwoorde risico’s genomen in de paardensport. Gebruik van gezond verstand staat bij iedereen voorop!
Voor sportaanbieders
Neem kennis van het protocol verantwoord sporten op www.nocnsf.nl/sportprotocol. Dit protocol geeft richting hoe te handelen en aandachtspunten voor nadere uitwerking. Hierbij wordt zoveel mogelijk ruimte geboden voor lokaal maatwerk, uiteraard binnen de kaders van het kabinetsbeleid en de richtlijnen van het RIVM. De richtlijnen van het RIVM voor de sport vind je hier:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport
Lokaal beleid leidend
Gemeenten kunnen individuele afspraken met organisaties maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is voor sportaanbieders dus belangrijk om te weten wat er in jouw omgeving geldt. Het lokale beleid is leidend. De regels van veiligheidsregio’s en gemeenten dienen in acht genomen te worden. Activiteiten moeten te allen tijde voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Bekijk wat mogelijk is op je vereniging of manege binnen de geldende maatregelen. Degene die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en het handhaven van het protocol. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften
Aanvragen van een activiteit
Een activiteit wordt aangevraagd op de reguliere wijze. Dit wil zeggen dat activiteiten voor de disciplines dressuur, springen en mennen aangevraagd worden bij de regio/ het mendistrict. Activiteiten voor voltige en endurance worden aangevraagd bij de desbetreffende nationale vereniging. Activiteiten voor eventing worden rechtstreeks bij de KNHS aangevraagd. Alleen eendaagse activiteiten zijn toegestaan.
Wanneer de activiteit een plaats op de kalender heeft gekregen kan deze door de organisatie ingediend worden via Mijn KNHS. De activiteit wordt op de kalender geplaatst zodat deelnemers kunnen inschrijven via Mijn KNHS of een door de KNHS goedgekeurd alternatief. Dit zorgt voor regie op de activiteiten binnen de georganiseerde paardensport vanuit de KNHS en geeft de mogelijkheid om winstpunten te registreren voor de deelnemers. Zolang meetmomenten en/of reguliere wedstrijden verboden zijn vanuit de overheid zal de KNHS geen afdracht in rekening brengen.
Specifieke bepalingen voor sportaanbieders
- De activiteiten vinden outdoor plaats, tenzij er toestemming van de gemeente of veiligheidsregio is om de activiteit indoor te mogen organiseren. Een tent /afdak waarvan het grootste gedeelte open is valt onder outdoor.
- Elke hippische accommodatie/ locatie heeft een herkenbare coördinator als aanspreekpunt. Maak aan deelnemers duidelijk waar zij terecht kunnen voor vragen.
- De locatie heeft een duidelijke routing zodat mensen elkaar zo weinig mogelijk passeren. Zorg dat overal de 1.5 meter onderlinge afstand in acht genomen kan worden.
- Zorg op parkeerplaatsen voor voldoende afstand tussen auto, trailers en vrachtwagens zodat ook daar de 1,5 meter onderlinge afstand geborgd kan worden. Zorg voor duidelijke aanwijzingen ter plaatste.
- Sportkantines en horeca zijn op dit moment gesloten.
- Sanitaire voorzieningen zijn open, bij gebruik van wastafels geldt een afstand van 1,5 meter
tussen de personen. Schoonmaak wordt regelmatig gedaan(minimaal één keer per dag) en er
wordt voor voldoende water, zeep, papieren handdoekjes en reinigingsmiddel gezorgd.
- Zorg als sportaanbieder voor de benodigde KNHS-officials (conform wedstrijdreglement) zoals
bijvoorbeeld een parcoursbouwer, een jury en schrijver. Om de 1.5 meter afstand tussen officials en vrijwilligers te borgen treft de sportaanbieder maatregelen. Er kan bijvoorbeeld een tussenschot geplaatst worden in een juryruimte of twee auto’s naast elkaar op een paar meter afstand en onderling contact via telefoon. Wanneer mensen uit hetzelfde huishouden komen is dit niet noodzakelijk.
- Accommodatiehouders maken en communiceren de gemaakte afspraken en er worden posters opgehangen of flyers uitgereikt en bewegwijzering toegepast ter ondersteuning van de gemaakte afspraken. Bij overtreding zorgt de accommodatiehouder dat men hierop wordt aangesproken, dan wel door de accommodatiehouder, vrijwilligers of personeel.
- Afhankelijk van de mogelijkheden op de locatie wordt gekeken naar het maximum aantal combinaties dat tegelijk kan losrijden.
- De organisatie wijst een vrijwilliger/ringmeester aan die toezicht houdt op het losrijden. Deze begeleidt het proces rondom het losrijden, d.w.z. wanneer de deelnemer de losrijbaan in mag en wanneer deze naar de activiteit kan en de losrijbaan weer verlaat. Bij voorkeur is er een aparte in- en uitgang om te zorgen dat deelnemers elkaar niet hoeven te passeren.
- Publiek is niet toegestaan op de locatie.
- De organisatie zorgt er voor dat de deelnemer de beoordeling van de activiteit direct te horen
krijgt of communiceert deze zo spoedig mogelijk digitaal aan de deelnemer. De deelnemer mag na de activiteit niet wachten op de beoordeling. Voor de disciplines waarbij dat mogelijk is wordt er bij voorkeur gewerkt met een digitaal systeem (bijv. Camarillo, Equiscore, SGWLive) zodat de protocollen digitaal binnen komen.
- Na controle door de rekenkamer (bij voorkeur digitaal) stelt het jurylid het overzicht van de beoordelingen vast. De vastgestelde beoordelingen worden naar de KNHS verstuurd voor registratie. Over de beoordeling kan niet worden gecorrespondeerd.
- Paarden en pony’s mogen door elkaar verreden worden. Organisaties kunnen hierbij gebruik maken van de formats die zijn ontwikkeld voor de jeugdrubrieken dressuur, springen en eventing om hier invulling aan te geven. Meer informatie hierover is hier te vinden: https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/jeugdrubrieken-organiseren/.
Voor deelnemers
- Inschrijven voor deelname aan een activiteit doe je via Mijn KNHS of een door de KNHS goedgekeurd alternatief. Betalen doe je zoals aangegeven in het vraagprogramma. Op de kalender in Mijn KNHS wordt een activiteit gepubliceerd.
- Een deelnemende combinatie moet in het bezit zijn van een (op de dag van de activiteit) geldige startpas.
- Wanneer wordt ingeschreven via Mijn KNHS, heeft een deelnemende combinatie in de impulsrubriek/klasse BB, die niet in het bezit is van een reguliere startpas, een (op de dag van de activiteit) geldige gratis startpas voor de impulsrubriek/klasse BB nodig. Een gratis startpas voor deze klassen wordt aangevraagd via Mijn KNHS, waarbij de paarden/pony’s geregistreerd moeten worden.
- Er kan alléén deelgenomen worden in de klasse(n) waarin je als combinatie uitkomt/ uit zal moeten komen tijdens reguliere KNHS wedstrijden.
- Er vindt controle plaats op startgerechtigdheid.
- HC starten is toegestaan conform het wedstrijdreglement van de betreffende discipline. Bij
een HC start moet dit duidelijk vermeld worden bij de inschrijving.
- Houd je altijd aan de richtlijnen van het RIVM.
- Elke hippische accommodatie/ locatie heeft een herkenbare coördinator als aanspreekpunt.
- Kom met maximaal 1 begeleider (bijv. trainer, groom of eigenaar) naar de
accommodatie/locatie.
- Volg altijd de aanwijzingen ter plaatse op.
- Publiek is niet toegestaan op de locatie.
- Het losrijden wordt begeleid door een vrijwilliger/ringmeester. Volg altijd de aanwijzingen van
deze persoon op!
- Niet langer dan de aangegeven tijd op de accommodatie/locatie aanwezig zijn.
- Opzadelen en afzadelen mag alleen bij de trailers/vrachtwagen wanneer het paard niet op de
betreffende locatie gestald staat.
- Er mag geen gebruik gemaakt worden van andere delen van de accommodatie/locatie dan
het toegewezen gedeelte.
- Na de activiteit mag je uitstappen en afzadelen en daarna moet je het terrein direct weer
verlaten. Het is niet toegestaan om te blijven kijken naar collega-ruiters. Kinderen vanaf 13 jaar mogen na het sporten niet bij elkaar komen met meer dan 2 personen. Voor jongere kinderen geldt deze beperking niet.
- De organisatie zorgt er voor dat je de beoordeling direct te horen krijgt of communiceert deze zo spoedig mogelijk digitaal. Je mag na de activiteit niet wachten op de beoordeling.
- Na controle door de rekenkamer (bij voorkeur digitaal) stelt het jurylid het overzicht van de beoordelingen vast. De vastgestelde beoordelingen worden digitaal naar de KNHS verstuurd voor registratie. Over de beoordeling kan niet worden gecorrespondeerd.
Voor officials en vrijwilligers
- Om de 1.5 meter afstand tussen officials en vrijwilligers te borgen treft de
sportaanbieder maatregelen. Er kan bijvoorbeeld een tussenschot geplaatst
worden in een juryruimte of twee auto’s naast elkaar op een paar meter afstand
en onderling contact via telefoon. Wanneer mensen uit hetzelfde huishouden komen is dit niet noodzakelijk. - De organisatie zorgt er voor dat deelnemers de beoordeling direct te horen krijgen of communiceert deze zo spoedig mogelijk digitaal. Deelnemers mogen na de activiteit niet wachten op de beoordeling.
- Na controle door de rekenkamer (bij voorkeur digitaal) stel je het overzicht van de beoordelingen vast. Dit doe je door de totaallijst te voorzien van persoonsnummer, handtekening en datum van de activiteit. De totaallijst wordt bewaard door de sportaanbieder. De vastgestelde beoordelingen worden door de organisatie digitaal naar de KNHS verstuurd voor registratie. Over de beoordeling kan niet worden gecorrespondeerd.
- Wanneer een overtreding wordt begaan, moet deze gerapporteerd worden aan de KNHS. De benodigde formulieren vind je hier: www.knhs.nl/officials/federatievertegenwoordiger.
Aanvullende bepalingen per discipline
Bij een aantal disciplines gelden aanvullende bepalingen. Deze worden hier onder per discipline weergegeven.
Springen:
- Het op- en afbouwen van hindernissen gebeurt altijd met wegwerphandschoenen aan en er
wordt niet gezamenlijk op- of afgebouwd aan één hindernis tenzij de onderlinge afstand geborgd
kan worden.
- Er mogen max. 2 deelnemers in de activiteitenring.
- Losspringen: bespreek de mogelijkheden op locatie met de betreffende official
- Tot 1 april: Verliespunten toekennen aan combinaties met meer dan 16 strafpunten boven het
aantal van de winnaar (Art. 200 lid 13 Wedstrijdreglement springen), is zolang er geen klassement wordt opgemaakt niet mogelijk en dan ook niet van toepassing. Na 1 april worden geen verliespunten meer toegekend in het springen.
Mennen:
- Bij het mennen moet de groom op de koets een mondkapje dragen omdat hier geen 1,5 meter
afstand gehouden kan worden, maar de groom wel essentieel is voor een veilige
sportbeoefening.
- Het op- en afbouwen en het aanpassen van de spoorbreedte van de hindernissen van het
vaardigheidsparcours gebeurt altijd met wegwerphandschoenen aan en er wordt niet gezamenlijk op- of afgebouwd aan één hindernis tenzij de onderlinge afstand geborgd kan worden.
Endurance:
1. Tijdens de veterinaire keuring wordt 1.5 meter afstand gehouden tussen dierenarts en
deelnemer/groom. Wanneer de dierenarts aan de linkerkant van het paard staat, staat de deelnemer/groom aan de rechterkant van het paard en omgekeerd. Dit is alleen mogelijk wanneer het paard stil staat. Is een paard ongehoorzaam en komt daarmee de 1.5 meter in geding, dan wordt deelname aan de activiteit niet gestart/afgebroken. De dierenarts draagt handschoenen en heeft de beschikking over ontsmettingsmiddel.
Voltige:
1. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden waardoor ook voltige activiteiten georganiseerd kunnen worden. Na afloop van de activiteit geldt: Kinderen tot en met 12 jaar hoeven tot niemand 1,5 meter afstand te houden. Jongeren tussen 13 en 18 wel ten opzichte van volwassenen maar niet ten opzichte van elkaar.
Eventing:
- Het op- en afbouwen van hindernissen gebeurt altijd met wegwerphandschoenen aan en er
wordt niet gezamenlijk op- of afgebouwd aan één hindernis in de spring- of crossfase tenzij de
onderlinge afstand geborgd kan worden.
- Losrijden dressuur/ springen/ cross: bespreek de mogelijkheden op locatie met de betreffende
official.
- Tijdens de veterinaire keuring wordt 1.5 meter afstand gehouden tussen dierenarts en
deelnemer/groom. Wanneer de dierenarts aan de linkerkant van het paard staat, staat de deelnemer/groom aan de rechterkant van het paard en omgekeerd. Dit is alleen mogelijk wanneer het paard stil staat. De dierenarts draagt handschoenen en heeft de beschikking over ontsmettingsmiddel.
Link meest gestelde vragen…
Meest gestelde vragen manege- en verenigingsactiviteiten voor ruiters t/m 17 jaar
ALGEMEEN
- Wanneer zijn wedstrijden weer toegestaan?
Het is op dit moment niet bekend wanneer wedstrijden weer toegestaan zijn.
- Waarom worden er manege- en verenigingsactiviteiten georganiseerd?
Officiële wedstrijden en competities zijn op dit moment niet toegestaan. Voor de jeugd is het belangrijk om ook in coronatijd te blijven sporten en bewegen, dit draagt bij aan vitaliteit en gezondheid. Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar mogen op dit moment activiteiten georganiseerd worden op de eigen vereniging of manege.Wedstrijden rijden is niet alleen erg leuk het draagt ook bij aan de ontwikkeling van ruiter en paard, nu wedstrijden rijden niet toegestaan is vanuit de overheid willen we er voor zorgen dat de ontwikkeling van onze jeugdruiters t/m 17 jaar niet stil komt te staan. Om de ontwikkeling te kunnen monitoren is het belangrijk om te weten waar je staat in je training zodat je dit indien nodig bij kunt stellen. Om ervoor te zorgen dat in deze coronatijd de ontwikkeling van ruiter en pony/paard niet stilstaat kunnen voor de jeugd paardensport activiteiten georganiseerd worden op de eigen vereniging/manege.
- Wat is het verschil tussen een manege- en verenigingsactiviteit en een wedstrijd?
In tegenstelling tot een wedstrijd mag er op dit moment tijdens een manege- en verenigingsactiviteit geen klassement worden opgemaakt of prijzen worden uitgereikt. Deze activiteiten geven de jonge ruiters de mogelijkheid om te zien waar ze staan in de training met hun pony of paard (een reflectieve spiegel). Deze activiteiten hebben louter een educatief- en trainingsdoel. Om er voor te zorgen dat de jeugd zich ook door kunnen blijven ontwikkelen mogen deze activiteiten mee tellen voor het behalen van winst- of promotiepunten wanneer ze voldoen aan de bepalingen manege- en verenigingsactiviteiten jeugd t/m 17 jaar. Activiteiten mogen georganiseerd worden op de eigen vereniging of manege. De activiteiten vinden outdoor plaats, tenzij er toestemming van de gemeente of veiligheidsregio is om de activiteit indoor te mogen organiseren. Een tent /afdak waarvan het grootste gedeelte open is valt onder outdoor. - Waarom zijn manege- en verenigingsactiviteiten alleen voor jeugd t/m 17 jaar toegestaan?
Vanwege het coronavirus gelden er nu vanuit de rijksoverheid maatregelen om het coronavirus zoveel mogelijk in te perken. De overheid bepaalt op dit moment wat wel en niet is toegestaan. Voor jeugd t/m 17 jaar mogen op dit moment activiteiten georganiseerd worden op de eigen vereniging of manege. Voor de doelgroep ouder dan 17 jaar is dit op dit moment helaas niet toegestaan.
- Zijn proevendagen op de manege of vereniging toegestaan?
Ja, voor jeugd t/m 17 jaar is het toegestaan om mee te doen aan proevendagen op de manege of vereniging. Tijdens een proevendag kunnen bijvoorbeeld de F-proeven of S- proeven georganiseerd worden. De proeven kunnen tevens mee tellen voor promotiepunten. Het is niet toegestaan om een klassement op te maken en prijzen uit te reiken. Meer informatie vind je hier: https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/knhs-fnrs-proevendagen/
ORGANISEREN
- Welke organisaties mogen een manege- en verenigingsactiviteit organiseren?
Officiële KNHS-activiteiten mogen georganiseerd worden door een KNHS-vereniging, een FNRS-Ruitersportcentrum of een rechtspersoon met een KNHS-Wedstrijdabonnement. Mits wordt voldaan aan de gestelde bepalingen.
- Hoe kan ik mijn activiteit aanvragen?
Een manege- en verenigingsactiviteit kan worden aangevraagd op de reguliere wijze. Dit wil zeggen dat activiteiten voor de disciplines dressuur, springen en mennen aangevraagd worden bij de regio/ het mendistrict. Activiteiten voor voltige en endurance worden aangevraagd bij de desbetreffende nationale vereniging. Activiteiten voor eventing worden rechtstreeks bij de KNHS aangevraagd.De aanvraag voor een activiteit kan op de gebruikelijke wijze door de organisatie ingediend worden via Mijn KNHS. De activiteit wordt op de kalender geplaatst zodat deelnemers kunnen inschrijven via Mijn KNHS of een door de KNHS goedgekeurd alternatief. Dit zorgt voor de noodzakelijke regie op de activiteiten binnen de georganiseerde paardensport vanuit de KNHS en geeft de mogelijkheid om winstpunten te registreren voor de deelnemers. In deze periode zal de KNHS geen afdracht in rekening brengen bij de organisatie.
- Zijn er voorwaarden verbonden aan het organiseren van een activiteit voor jeugd t/m 17 jaar?
Voor het organiseren van een activiteit hebben we een aantal voorwaarden gesteld. Download de bepalingen.
- Tot wanneer kunnen activiteiten georganiseerd worden?
Het organiseren van activiteiten is mogelijk zolang meetmomenten en/of wedstrijden niet toegestaan zijn. - Mogen activiteiten ook binnen worden georganiseerd?
De activiteiten vinden outdoor plaats, tenzij er toestemming van de gemeente of veiligheidsregio is om de activiteit indoor te mogen organiseren. Een tent /afdak waarvan het grootste gedeelte open is valt onder outdoor.De Sectorraad Paarden en haar dragende organisaties (KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, FNHB, Koepel Fokkerij en SNDR) vragen om verruiming van de overheidsmaatregelen voor binnenrijhallen. Reden hiervoor is het recente wetenschappelijk onderzoek van de Oostenrijkse Paardensportverenigingen (NOEPS) waaruit blijkt dat het besmettingsgevaar met COVID-19 in binnenrijhallen (maneges) van paardensportaccommodaties minimaal is. Meer informatie hierover lees je hier:https://www.knhs.nl/nieuws/2021/sectorraad-paarden-vraagt-om-verruiming-maatregelen- binnenrijhal/
- Mogen er ook proevendagen op de manege of vereniging georganiseerd worden?
Ja, voor jeugd t/m 17 jaar is het toegestaan om mee te doen aan proevendagen op de manege of vereniging. Tijdens een proevendag kunnen bijvoorbeeld de F-proeven of S- proeven georganiseerd worden. De proeven kunnen tevens mee tellen voor promotiepunten. Het is niet toegestaan om een klassement op te maken en prijzen uit te reiken. Meer informatie vind je hier: https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/knhs-fnrs-proevendagen/
- Hoe kunnen deelnemers zich inschrijven voor een activiteit?
Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar mogen op dit moment activiteiten georganiseerd worden op de eigen vereniging of manege. Deelnemers dienen zich voor alle rubrieken* in te schrijven voor deelname via de
*Mocht een deelnemer nog geen startpas hebben en wil deze inschrijven voor de impulsrubrieken/klasse BB dan kan de deelnemer kosteloos een startpas voor de impulsrubriek/klasse BB aanvragen. Een gratis startpas voor deze klassen wordt aangevraagd via Mijn KNHS, waarbij de paarden/pony’s geregistreerd moeten worden.
Voor deelname aan proevendagen kun je terecht bij je eigen sportaanbieder en vind je hier meer informatie: https://www.knhs.nl/voor-sportaanbieders/knhs-fnrs-proevendagen/
- Waarom moet er verplicht worden ingeschreven via Mijn KNHS, of een door de KNHS goedgekeurd alternatief?
De KNHS heeft zich vanaf het begin van deze coronatijd samen met haar partners ingezet om ruimte te creëren en te behouden voor het verzorgen en beweging geven van paarden. Het is in deze tijd alleen onder strikte voorwaarden toegestaan om activiteiten voor jeugd t/m 17 jaar te organiseren. Daarom is het belangrijk dat de KNHS regie voert op de paardensportactiviteiten in Nederland. Het is dus belangrijk dat de KNHS weet wat er wordt georganiseerd, waar, door wie en hoeveel en welke deelnemers en officials er aanwezig zullen zijn. Dit zorgt er voor dat de KNHS waar nodig in kan spelen op ontwikkelingen. Wij vragen hiervoor uw medewerking en begrip.Voor deelname aan proevendagen, vind je hier meer informatie: https://www.knhs.nl/voor- sportaanbieders/knhs-fnrs-proevendagen/
- Op welke manier kan de wedstrijdorganisatie het inschrijfgeld innen?
Organisatoren mogen zelf bepalen hoe zij de betaling van inschrijfgeld faciliteren. De KNHS adviseert daarbij met klem om dit online te laten plaatsvinden.
We adviseren om de betaling vooraf online te laten plaatsvinden zodat er geen groepsvorming plaatsvindt, drukte vermeden wordt, 1,5 meter afstand gehouden wordt en dat ruiters zo kort mogelijk op de betreffende accommodatie zijn. Door het gehele inschrijfproces inclusief betaling online te laten plaatsvinden wordt voorkomen dat er op de dag van de activiteiten onnodige handelingen en contacten plaats vinden, zodat alles vlot kan verlopen.
10. Hoe gaat het online innen van inschrijfgeld via Mijn KNHS in zijn werk?
Alle informatie over het online innen van inschrijfgelden kunnen organisaties vinden in het Mijn KNHS Organisatieportaal.
11. Kan ik een jurylid van boven de 70 jaar inzetten?
Juryleden boven de 70 jaar en mensen uit risicogroepen dienen zelf hun risico te analyseren of zij zich op een accommodatie/locatie kunnen begeven. Juryleden kunnen desnoods hun huisarts raadplegen.
DEELNAME AAN MANEGE EN VERENIGINGSACTIVITEITEN VOOR WINSTPUNTENREGISTRATIE
1. Mag iedereen mee doen aan manege en verenigingsactiviteiten?
KNHS, of een door de KNHS goedgekeurd alternatief. In het vraagprogramma
kalender in Mijn
vind je hoe je kunt inschrijven.
Voor kinderen en jeugd t/m 17 jaar mogen op dit moment activiteiten
georganiseerd worden op de eigen vereniging of manege. Om mee te kunnen
doen aan een activiteit heb je een startpas nodig.
Om een startpas aan te kunnen vragen moet je lid zijn van de KNHS, van een KNHS-vereniging of FNRS-manege. Lees hier hoe je een startpas kunt aanvragen.
Voor activiteiten in de impuls/klasse BB heb je een specifieke startpas voor deze klassen nodig. Om deze startpas aan te kunnen vragen moet je lid zijn van de KNHS.- Hoe kan ik mij inschrijven voor een activiteit?
Je kunt voor alle rubrieken* inschrijven voor deelname via deOp de kalender in Mijn KNHS wordt een activiteit gepubliceerd
*Ook voor de impuls rubrieken (BB en alles daaronder) dient te worden ingeschreven via Mijn KNHS.
Heb je nog geen startpas en wil je inschrijven voor de impulsrubrieken dan kun je kosteloos een startpas voor de impulsrubriek/klasse BB aanvragen. Een gratis startpas voor deze klassen wordt aangevraagd via Mijn KNHS, waarbij de paarden/pony’s geregistreerd moeten worden.Er kan alléén deelgenomen worden in de klasse(n) waarin je als combinatie uitkomt/ uit zal moeten komen tijdens reguliere KNHS-wedstrijden.
Voor deelname aan proevendagen, vind je hier meer informatie: https://www.knhs.nl/voor- sportaanbieders/knhs-fnrs-proevendagen/
- Waarom moet ik voor de impuls/klasse BB ook een startpas aanvragen?
Om in te kunnen schrijven via Mijn KNHS heb je een startpas nodig. Je kunt voor deze klassen een gratis startpas aanvragen via Mijn KNHS. Lees hier hoe je een startpas kunt aanvragen.
- Wat kost een startpas voor de impuls/klasse BB?
Een startpas voor de impuls/klasse BB is gratis. Je vraagt deze eenvoudig aan via Mijn KNHS.
- Waarom moet ik mijn paard registreren bij het aanvragen van een startpas voor de impuls/ klasse BB?
Wanneer je paard nog niet bekend is in ons systeem moet je je paard registreren om daarmee een startpas aan te kunnen vragen. Het registreren van een paard is gratis. Om je paard te registreren ga je naar Mijn KNHS – Paarden & startpas – registreer paard. Als je paard geregistreerd is kun je er een startpas voor de impuls/klasse BB mee aanvragen. Je schrijft je dan met het betreffende paard eenvoudig in voor een activiteit via Mijn KNHS. Op deze manier kunnen organisaties eenvoudig een startlijst maken en kunnen wij controleren hoe vaak en waar een paard gestart is. - Blijf ik tijdens een activiteit in dezelfde klasse(n) rijden als waar ik tijdens een reguliere KNHS wedstrijd in rijd?
Ja, de klassen blijven gelijk. Er kan alléén deelgenomen worden in de klasse(n) waarin je als combinatie uitkomt/ uit zal moeten komen tijdens reguliere KNHS wedstrijden.Alleen activiteiten die goedgekeurd zijn door de KNHS tellen mee voor winst- en verliespunten.
Een start in de Impuls/ klasse BB wordt niet geregistreerd.
door de KNHS goedgekeurd alternatief. In het vraagprogramma vind je hoe je kunt inschrijven.
7. Voor welke rubrieken kan ik mij inschrijven?
kalender in Mijn KNHS of een
Je kunt alleen deelnemen aan de rubrieken waarin je regulier ook startgerechtigd bent.
- Kun je tijdens een manege- en verenigingsactiviteit ook winst en
promotiepunten behalen?
Ja dat kan. Alle activiteiten die goedgekeurd zijn door de KNHS tellen mee voor winst- of promotiepunten. Een start in de Impuls/ klasse BB wordt niet geregistreerd en hier kunnen geen winst- en verliespunten worden behaald. - Mag ik een groom meenemen naar de locatie van de activiteit?
Toegang tot de locatie hebben de deelnemer en maximaal 1 begeleider (bijv. trainer, groom of eigenaar).
10. Mag ik Hors Concours meedoen aan een activiteit?
De reglementaire bepalingen voor het hors concours starten gelden ook voor activiteiten. Kijk in het wedstrijdreglement van de betreffende discipline wat er toegestaan is. Je hebt voor het HC starten ook een startpas nodig. Het geldt als een officiële start en deze wordt ook geregistreerd.
- Wanneer zijn wedstrijden weer toegestaan?