HJC Maxima Prijs voor ‘Koningin van het Noorden’

Om de samenwerking tussen sport en fokkerij te stimuleren, hebben de besturen van KNHS en KWPN Groningen de handen ineen geslagen. Samen met Louwe Mulder van de HJC Manege in Tolbert, welke over eersteklas faciliteiten beschikt, hebben ze de HJC Maxima Prijs in het leven geroepen. Op de Centrale Keuring op 24 juli zal er een springrubriek worden georganiseerd welke is opengesteld voor merries uit de drie Noordelijke provincies. Aan het eind van de dag wordt er maar liefst 500 euro voor de eigenaar en nog eens 250 euro én een gratis dekking voor de fokker van de beste en mooiste springmerrie beschikbaar gesteld.

De wedstrijd staat open voor vier- tot en met zevenjarige merries van eigenaren afkomstig uit de drie Noordelijke provincies. “We zijn met zijn allen gaan brainstormen om tot een mooi idee te komen waarmee de combinatie sport en fokkerij willen stimuleren. We willen iets organiseren waarbij de fokkers trots op hun merries kunnen zijn en de betrokkenheid bij de sport groeit. Zo zijn we op dit idee gekomen: een wedstrijd uitsluitend voor merries, waarvan de beste per leeftijdscategorie na afloop van de springwedstrijd in een speciale rubriek tijdens de Centrale Keuring op kwaliteitsvolgorde wordt geplaatst. Zo is er aan het eind van de dag bekend welke merrie zich de beste én mooiste van het jaar mag noemen: de ware koningin van het Noorden!”, vertelt Louwe Mulder enthousiast, voor wie deze wedstrijd één van de evenementen is die hij op zijn gloednieuwe buitenterreinen wil organiseren. Met hoogstaande eb- en vloedbodems van 55x70m en 60x80m biedt Tolbert het ideale decor voor de gecombineerde sport- en keuringsrubrieken op 24 juli. 

Lucratief
Voor de eigenaar van de ‘Koningin van het Noorden’ ligt er een cheque van €500 klaar. Als de fokker van deze topmerrie eveneens uit Groningen, Friesland of Drenthe afkomstig is, krijgt hij een fraaie geldprijs van €250. Bovendien stellen de Gebroeders Brouwer ook nog eens een dekking beschikbaar voor de fokker. Dit kan dus betekenen dat een fokker €750 én een gratis dekking kan incasseren op deze lucratieve wedstrijd in Tolbert, wanneer hij ook eigenaar is van de merrie! Wanneer de hoogstgeplaatste merrie niet gefokt is door een fokker uit het noorden, schuiven deze fokkersprijzen door naar de volgende merrie welke wel is gefokt door een fokker uit de drie Noordelijke provincies. “Op deze manier proberen we met elkaar echt wat moois te realiseren voor de fokkers. Met dergelijke prijzen is het echt de moeite waard”, licht Ben Bontjer namens KNHS-regio Groningen toe. “Louwe Mulder heeft het prachtig voor elkaar met zijn nieuwe terrein. Op 24 juli zal de springwedstrijd naast de Centrale Keuring plaatsvinden en kan de springwedstrijd tevens via een LED-scherm vanuit de keuringsring gevolgd worden. Hiermee hopen we een mooie mix van sport en fokkerij te maken met uitstekende prijzen.”

Faciliteiten
Om optimaal op de toekomst te zijn voorbereid is de HJC Manege de afgelopen jaren grondig vernieuwd. Onlangs zijn de nieuwe zandpistes in gebruik genomen, waarmee afscheid is genomen van de vertrouwde graspistes. “Ik heb veel overleg gehad met de ruiters en amazones”, vertelt Mulder, die de HJC Manege al 45 jaar bestierd. “De ruiters rijden graag op zand dus waren we van plan om een grote buitenpiste met overdekte tribune te realiseren. Maar zij gaven aan liever twee grote pistes te hebben dus dat hebben we uitgevoerd. Tribunes kunnen we altijd huren en het belangrijkste is dat de ruiters en amazones hier graag naar toe komen. Over enkele jaren willen we hier ook internationale wedstrijden gaan organiseren en hopen we het allemaal nog verder uit te bouwen. Dus de nieuwe faciliteiten liggen er niet alléén vanwege deze ‘Koningin van het Noorden’-rubriek, maar het was wel een hele mooie stimulans!”, aldus Louwe Mulder.

OPGAVE FLYER KOMT ZO SPOEDIG MOGELIJK ON-LINE