TOLBERT (KNHS) – De aan alle kanten met publiek uitpuilende Hedde Jan Cazemier manege in Tolbert kreeg in Jur Vrieling (Holwierde) de gedroomde winnaar van de Grote Prijs. Met Flashdance was Vrieling de enige van de acht barrageruiters die foutloos wist te blijven. Niels Mulder (Fluitenberg) legde met Pruso beslag op de tweede, plaats terwijl Marleen Schutte (Exloo) met Zanzibar als derde eindigde.

Niels Mulder had eerder op de avond wel de wedstrijd gewonnen voor oud-winnaars van de Grote Prijs van Tolbert. In deze wedstrijd, die was georganiseerd om het 25-jarig bestaan extra luister bij te zetten, kwamen ook Jur Vrieling (winnar 2000 en 2006) Albert Zoer (Echten) (die in 2003 deze Grote Prijs won met Okidoki na deze in 2005 ook al op zijn naam te hebben geschreven) aan de start. Ook Jan Dolfing (Vries), winnaar in 1996 en nam nu op 62-jarige leeftijd deel, maar liep in de barrage tegen twee springfouten aan.

Eerder deze zaterdag maakte Jur Vrieling een indrukwekkend gebaar. Tijdens de door 2500 mensen bezochte presentatie van dekhengsten van de VDL Stud in Beers, ook eigenaar van Vrieling’s Olympische paard VDL Bubalu, overhandigde Vrieling zijn Olympische zilveren medaille aan de familie Van de Lageweg. “Dankzij jullie heb ik de beschikking over een stel hele fijne toppaarden, waaronder Bubalu. Ik ben jullie dankbaar dat jullie mij in staat stellen om op dit hoge niveau de sport te bedrijven en daarom ben ik van mening dat deze Olympische zilveren medaille hoort te verblijven op de plek waar Bubalu thuis is”, aldus Jur Vrieling. Een gebaar waar Wiepke van de Lageweg zo van onder de indruk was dat hij geëmotioneerd en in tranen zijn dankwoord halverwege afbrak.

Jacob Melissen, in opdracht van de KNHS

Uitslag Grote Prijs Tolbert (1.45m):

1) Jur Vrieling (Holwierde) – Flashdance (v. Kashmir van Schuttershof) – 0 / 0 – 33.59
2) Niels Mulder (Fluitenberg) – Pruso (v. Calvados) – 0 / 4 – 34.95
3) Marleen Schutte (Exloo) – Zanzibar (v. Berlin) – 0 / 4 – 37.24
Foto’s Jur Vrieling door: www.melissen.net