Tijdens het concours hippique Indoor Tolbert verzorgt de Stichting Westerkwartier Paardenkwartier, WKPK, een bijzondere avond op woensdag 29 maart in de HJC Manege in Tolbert. De organisatie, waarin hippische ondernemers uit het Westerkwartier zijn vertegenwoordigd, brengt die speciale WKPK-avond de toppers uit het Westerkwartier voor het voetlicht.
Tijdens deze avond wordt uitgebreid aandacht besteed aan paarden en pony’s uit het Westerkwartier die op nationaal niveau een bijzondere prestatie hebben neergezet.
Voor het zover is zullen ruiters en amazones uit het Westerkwartier het publiek vermaken met dressuurproeven en springdemonstraties. Daarna komen ruim tien toppaarden en -pony’s in de ring en wordt uitgebreid stilgestaan bij hun prestaties.
Een van de toppaarden die voorgebracht worden, is de vierjarige Ilverna, eigendom van Ied van Breukelen uit Kornhorn. Deze jonge springmerrie werd in oktober van het afgelopen jaar de uitschieter tijdens het EPTM examen in Ermelo. Bij deze beoordeling, de zogenoemde Eigen Prestatie Toets Merries, behaalde Ilverna de hoogste score, namelijk 86 punten. Vooral de afdruk en reflexen van dit paard vielen op en werden gewaardeerd met het cijfer 9.
Ied van Breukelen heeft Ilverna gekocht toen het veulen een half jaar oud was. “Op mijn eigen opfokbedrijf On Y Va heb ik Ilverna verder opgefokt en opgeleid. Toen ze drie jaar was is ze geleidelijk aan het halster en hoofdstel gaan wennen en nu is het een jonge springmerrie”, aldus Ied van Breukelen, die er aan toevoegt dat deze jonge springmerrie eerst de sport in gaat.
De bedoeling zou zijn dat Ilverna tijdens de Westerkwartier Paardenkwartieravond zou worden gereden door Folkert Kelderman, maar de Friese ruiter moet door een rugblessure helaas verstek laten gaan.
Om het publiek toch te kunnen laten genieten van de prachtige vierjarige Ilverno zal deze alsnog in de ring verschijnen, maar geen springparcours rijden.

De activiteiten die de belangstellenden op woensdag 29 maart in de HJC Manege voorgeschoteld krijgen, passen in de doelstelling van de Stichting Westerkwartier Paardenkwartier. De stichting heeft vier speerpunten, waarbij het uitwisselen van kennis tussen de hippische ondernemers er één is.
Ook is promotie van het Westerkwartier als paardengebied één van de doelstellingen waarmee de stichting zich bezighoudt. Daarnaast wordt het hippische toerisme aan het Westerkwartier gestimuleerd door onder meer het uitzetten van ruiterroutes.
Ook zet de stichting zich in voor het realiseren van een opleidingscentrum voor de hippische sector in het Westerkwartier.
Dit deel van de provincie Groningen is het ‘dichtstbepaarde’ gebied in Nederland. Per vierkante meter zijn er de meeste paarden.
De avond van Westerkwartier Paardenkwartier op 29 maart in de HJC Manege in Tolbert begint om 19.00 uur en is voor iedereen gratis te bezoeken.

Foto: Sam moens