DSC_0291

“ Verleidingen voor Amish”

Unieke inkijk in wereld van de Amish

Op de website van het piepkleine dorpje Grabill in Indiana worden bezoekers verzocht de Amish niet te fotograferen. Daarnaast wordt hen gevraagd rekening te houden met deze gemeenschap in het verkeer omdat ze nog rijden met paard en wagen: de zgn buggies.

Documentairemaakster Annette van Trigt lukte het om met een filmploeg binnen te komen bij de Amish van het plattelandsdorpje Grabill. Zij ontdekte hoe ze worstelen met hun eigen oneffenheden en dat gek genoeg, niets menselijks ze vreemd is.

Nederlands Tuigpaard Statussymbool voor Amish

Opmerkelijk want de Amish leven heel sober. Maar al jarenlang is het Nederlands tuigpaard een gewild exportproduct onder deze religieuze gemeenschap. Met dit luxe paard, waar ze gemakkelijke tonnen voor neertellen, wil een kleine groep zich onderscheiden van de rest.
Paardenfokker Wim Cazemier uit het Groningse Nuis, doet al 10 jaar goede zaken met de Amish en raakte daarnaast zo goed bevriend dat ie met zijn gezin wil vertrekken naar Indiana. De paardensport staat daar nog in de kinderschoenen en zijn expertise kunnen ze goed gebruiken.
Over de schouder van paardenhandelaar Wim Cazemier krijgt de kijker een beeld van hun manier van leven en hoe ze worstelen met de vooruitgang.
Hoe kan het dat ze zonder gebruik van computers toch zo goed op de hoogte zijn, vraagt een hengstenhouder in Drenthe zich vertwijfeld af? Hij kreeg een bod voor zijn tophengst Patijn, dat ie niet kon weigeren. Aangeschaft voor de bloedspreiding, om de fokkerij te verbeteren. Hoe verhoudt zich dat met de Amish zelf? Of zoals Wim verzucht in de documentaire: “ ik hoop dat ze niet alleen in de stal, maar ook thuis in de woonkamer voor een betere bloedspreiding zorgen”.
Di 17 Februari 23.00 uur NPO 2 in 2Doc.

DSC_0302