Hoi, mijn naam is Els Kramer-Fokkens. Ik ben bestuurslid van KNHS Groningen. Ik beheer portefeuille Recreatiesport en daarnaast ben ik ook Regio Consulent KNHS in de provincie Groningen. Het is een uitdaging de recreatiesport te promoten en de bestaande activiteiten doorgang te laten vinden. Onze provincie is prachtig en daarom ga ik de      aankomende maanden met paardenliefhebbers           op buitenrit in provincie Groningen. Graag neem ik jullie mee in mijn ontdekkingstocht naar routes die ook door jou gereden kunnen worden. Wil jij ook dat ik een keer met jou meega op buitenrit stuur mij dan een mail of app!

Groetjes Els

Email: regioconsulentgroningen@gmail.com

Mobnr: 06-22865894

 

 

Groningen door de oren van:

Even voorstellen:

Mijn naam is Jellie Busemann (47) en mijn zusje is Gretha Boneschansker (42). Wij rijden vanaf onze jeugd al. Eerst verzorgponies en op maneges gereden en later kochten wij onze eigen paarden. In het verleden hebben wij actief dressuur gereden maar op dit moment doen wij dat in wedstrijd verband iets minder. Wij vinden het nu heel leuk om mee te doen met georganiseerde buitenritten. Wij maken graag ritjes over de dijk in de Blauwestad en het natuurgebied Reiderland. Wij zitten ook samen in het bestuur van LR & PC Oldambt. Voor deze rit heb ik Landau gezadeld, een 6 jarige Groninger. Mijn zusje rijdt op Swartje, een 10 jarige Friese ruin. Els mag mee op de 10 jarige Haflinger Veerle, sinds een jaar in ons bezit en is van mijn dochter. Ik zag de stukjes van Els voorbij komen op Facebook en heb haar uitgenodigd om mee op buitenrit te gaan in onze streek.

Zaterdag, 25 juli om 11 uur word ik verwacht in Finsterwolde in de gemeente Oldambt.  Jellie heeft mij uitgenodigd om mee te gaan op buitenrit in en om de Blauwestad. Na het lezen van mijn vorige edities “Groningen door de oren van” wilde ze heel graag het gebied laten zien. We hebben afgesproken bij haar zusje Gretha in Finsterwolde. Gretha haar woning grenst tegen het natuurgebied aan rond de Blauwestad en een perfecte plek om vanuit daar te gaan rijden.

In het Oldambt had de landbouw het eind jaren tachtig van de twintigste eeuw zwaar. Boeren hadden geen opvolgers, de jeugd trok weg en de werkloosheid was hoog. Om de neerwaartse spiraal in het gebied te doorbreken kwamen Wim Haasken, gemeenteraadslid van Scheemda en Jan Timmer, een architect uit Scheemda met het revolutionaire idee om in dit gebied een meer te creëren: Het Oldambtmeer.

Blauwestad is een nieuw dorp, gelegen aan het Oldambtmeer in de gemeente Oldambt in de Nederlandse provincie Groningen met circa 665 inwoners. De woonplaats Blauwestad, waarvan de naam in december 2005 officieel is erkend als plaatsnaam, is onderdeel van het project Blauwestad.

We zadelen de paarden, een Groninger, een Fries en een Oostenrijker. Mooie combinatie van rassen. Vanaf de stal aan de Kromme Elleboog gaan we rechtsaf het fietspad op. Na een paar honderd meter vervolgen we het fietspad naar rechts en komen we uit op de Langeland. Dit is een doodlopende weg, die  aangelegd is voor bouwkavels. We gaan voor de brug rechstaf om op het fietspad te blijven.

                               

We rijden nu op een soort van dijk. Links van het fietspad water en een prachtig uitzicht over het project Blauwestad. Aan de rechterkant een breed stuk berm en daar achter woningen. We gaan van stap in draf in de berm van het fietspad. Op een gegeven moment nadert een fietser ons en gaan we weer terug in stap zodat de fietser ons veilig kan passeren. Het fietspad kronkelt met het water mee en komt uiteindelijk weer bij de Kromme Elleboog uit.

We gaan linksaf door het gras en komen vlakbij het water langs. Na de inkeping van water gaan we gelijk weer linksaf om het water links van ons te houden. Hier loopt geen fietspad en het is ook geen officieel pad maar de dames rijden hier wel altijd. Ze noemen het ook de dijk. Vanaf de dijk kun je ver kijken en rechts van ons staan paarden, die ons nieuwsgierig met de ogen volgen.

Deze dijk nodigt ook uit voor een drafje. In de verte zien we een eend en als we dichterbij komen blijken er heel veel jonge eendjes bij te lopen. Ze vluchten snel het water in als ze de paarden zien naderen. We komen uiteindelijk weer op een fietspad die ons naar een fietsbrug leidt.  Gretha gaat voorop de brug over. Het is smal maar de paarden vinden dat geen probleem. Helaas voor menners geen doorgang. Er staat een rood/wit paaltje midden op het fietspad voor de brug.

Over de brug gelijk naar rechts weer de dijk op. We hebben nu het water aan de rechterkant. Meerkoetjes in grote getale zwemmen in het water. Reigers die het water overzien vanaf de dijk. Aalscholvers drogen zich in de wind op paaltjes die in het water staan. Het is een prachtig schouwspel.

In stap zie je veel maar het pad voor ons vraagt ook om een drafje. Oortjes vooruit en genieten voor paard en ruiter. Na een tijdje zien we bootjes varen en het lijkt ons beter om terug in stap te gaan. De afstand tussen de bootjes en ons is groot maar je weet nooit of ze het spannend vinden. Jellie en Gretha zijn hier ook wel eens zeilboten tegengekomen en die zeilen zijn toch wel wat vreemd op het water in de ogen van de paarden.

Aan het eind van de dijk gaan we rechtsaf de brug over en komen op de Zuiderringdijk. We gaan langs de weg rijden in de berm. Aan onze rechterkant komen we langs de manege waar vereniging LC &PC Oldambt hun activiteiten houden.  In de manege is een begeleid wonen en dagbesteding gevestigd onder de naam Dekkersnest. Tegenover de manege staat een bordje in de berm met daarop de afbeelding van ruiterpad. Volgens Jellie is dat bordje al 30 jaar oud en is er geen sprake meer van een ruiterpad.

We vervolgen de Zuiderringdijk. Als we verder rijden zien we door de bomen aan de linkerkant een oude schuur. Het is nog een restant van de tijd dat hier turf werd gestoken. De weg maakt nu een bocht naar links. Aan de rechterkant van ons staat een modern huis. Jellie en Gretha vertellen mij dat daar vroeger hun ouderlijke woning heeft gestaan.

De Zuiderringweg gaat over in de Clingeweg. Aan het eind van deze weg gaan we links het fietspad op. Het is recht toe recht aan maar wat een prachtig uitzicht.

Aan het eind van het pad is het de bedoeling dat we linksaf gaan maar daar lopen schapen en is het stuk dijk afgezet met afrasteringsnetten. We moeten een stuk omrijden. Dit is nieuw voor de dames en er volgt even overleg, er wordt besloten om via het dorp de Blauwestad te gaan. Dus in plaats van linksaf te gaan, gaan we rechtsaf de brug over.

Over de brug gaan we links. We zijn nu in het dorp de Blauwestad. De Blauwestad bestaat uit eilandjes met steeds één toegangsweg naar zo’n eiland. We rijden zeer toepasselijk op de Hoofdstraat. Mensen kijken wel op als ze ons zien rijden. De ene voorbijganger op de fiets roept dat ze het prachtig vindt een andere voorbijganger in de auto lijkt zich niks aan te trekken van ons en rijdt met een te hogesnelheid  voorbij. Gelukkig dat de paarden rustig in stap in de berm lopen waardoor er geen gevaarlijke situaties zich voordoen. Bij de splitsing waar de Hoofdstraat naar links verder gaat en rechtdoor de weg de Bovist heet gaan wij linksaf. Aan de rechterkant van de weg is een heel breed strak gemaaid stuk gras. We kijken elkaar aan en denken hetzelfde. We sporen aan in draf en vervolgens in galop. Het gevoel van vrijheid en intens geluk wordt dan nog iets groter. Aan het eind van het perceel gaan we weer naar de draf en vervolgens naar de stap. Er wordt hier ook veel nagedacht over hoe om te gaan met de natuur. Er staan prachtige veldbloemen in een lange sliert langs het fietspad. Vlinders, bijen en andere stuifmeel behoeftige diertjes kunnen hier naar hartenlust stuifmeel halen.

Na een fotomomentje gaan we weer verder en rijden over het fietspad langs de Vliegenzwam en houden links aan om de Hoofdstraat over te steken om op de Verlengde Ekamperweg te komen. Het is een smal weggetje met hier en daar een huis. Aan het eind van de Ekamperweg moeten we de weg oversteken.  Zodra we zijn overgestoken moeten we na 300 meter rechtsaf weer oversteken om bij het natuurgebied Reiderwolde te komen.  Nog niet zo lang geleden groeiden er aardappelen, mais en graan op kaarsrechte percelen, tegenwoordig is het een natuurgebied dat bestaat uit moeras, bossen en bloemrijke velden, waar het riviertje de Tjamme in zijn oorspronkelijke kronkelende loop is hersteld. Het 200 hectare nog jonge natuurgebied Reiderwolde ligt aan de oostzijde van Blauwestad.

In dit natuurgebied is er ook een Natuurbegraafplaats. Natuurbegraven op de enige natuurbegraafplaats van Noord-Nederland in de provincie Groningen. Begraven in de natuur, onder een boom, op een open plek of in de nabijheid van water. De vader van Jellie en Gretha ligt ook begraven op deze begraafplaats en het is er prachtig.

De initaitiefnemers van het natuurgebied Reiderwolde hebben er naast fiets en wandelpaden ook een ruiterpad aangelegd. Ik wist van het bestaan en wilde er graag kijken. Het pad is zo’n 3km lang. In combinatie met de rit die wij aan het doen zijn is het een aangename aanvulling. We komen niemand tegen en je waant je in een hele andere omgeving dan de Blauwestad. Het pad is breed en goed begaanbaar.

         

Het pad is in een lus gelegd dus waar je erin gaat ga je er ook weer uit.  We steken echter de weg niet weer over maar blijven aan de rechterkant rijden van de Ekamperweg (N976). Ter hoogte van de Freyabrug steken we wel de Ekamperweg over en gaan aan de linkerkant langs het fietspad weer in de berm lopen.

We rijden door tot aan de rotonde en gaan daar linksaf langs de straat genaamd Funenbrug. Na een paar honderd meter slaan we rechtsaf en komen weer op de “dijk”.

We rijden de dijk over tot aan de splitsing om vervolgens het fietspad over te steken om weer bij de Kromme Elleboog te komen. Hier begon onze rit en hier eindigt onze geweldige rit om en door de Blauwestad.

Wat een geweldige rit van ruim 2 uur. Waar alle kenmerken waar de Blauwestad om bekend staat hebben gezien, geproefd en geroken. Weinig andere weggebruikers tegengekomen. Je moet wel rekening houden met de bruggen die je tegenkomt. Ze zijn soms smal en door het materiaal wat gebruikt is kan het spannend zijn voor de paarden. Helaas staan er veel paaltjes waardoor het niet mogelijk is om met een menwagen deze rit te rijden. Er is bij de Funenbrug ruimte om te parkeren met een trailer om vanuit daar deze rit te gaan rijden.

 

Volgende keer ga ik met Thea van Schaik en Xander Tuitjer mee op de menwagen. We gaan dan rijden in de omgeving van Ter Apel. Het is zeer geschikt voor wandel, fiets en paardensport liefhebbers.

Thea is eigenaar van de B&B de boerderij ’t Ossenschot. Ben heel benieuwd hoe die rit gaat worden.

Groetjes Els Kramer

Portefeuillehouder Recreatiesport KNHS Groningen en Regio Consulent KNHS voor de Provincie Groningen.

Blauwe stad editie 5 (1)