Hoi, mijn naam is Els Kramer-Fokkens. Ik ben bestuurslid van KNHS Groningen. Ik beheer de portefeuille Recreatiesport en daarnaast ben ik ook Regio Consulent KNHS in de provincie Groningen. Het is een uitdaging de recreatiesport te promoten en de bestaande activiteiten doorgang te laten vinden. Onze provincie is prachtig en daarom ga ik de aankomende maanden met paardenliefhebbers op buitenrit in provincie Groningen. Graag neem ik jullie mee in mijn ontdekkingstocht naar routes die ook door jou gereden kunnen worden. Wil jij ook dat ik een keer met jou meega op buitenrit stuur mij dan een mail of app!

Groetjes Els

Email: regioconsulentgroningen@gmail.com

Mobnr: 06-22865894

We zijn inmiddels bij de 7de editie van Groningen door de oren van. Bij 1 van de eerste edities kreeg ik een berichtje van Mascha Blokzijl dat ik wel met haar dochter Indy mee mocht op de menwagen. De afspraak werd gemaakt en ik ben in Wagenborgen. Wagenborgen is een dorp in de gemeente Delfzijl, tot 1990 was Wagenborgen de grootste woonkern binnen de toenmalige gemeente Termunten.

 

We hebben afgesproken aan de Hoofdweg waar de pony staat die Indy voor de menwagen heeft lopen.

Indy Blokzijl (13) jaar gaat naar het VWO te Appingedam. Indy doet aan B dressuur, B springen en is nu ook gaan mennen. Indy is heel veelzijdig met de paardensport bezig en ze geniet er zichtbaar van.

Bloem, een 16 jarige voskleurige Welsh, wordt aangespannen en daar gaan we samen mee op buitenrit.

Van de stal gaan we rechtsaf de Hoofdweg op. Het verkeer is druk maar Bloem geeft nergens om.

Alhoewel als er even later een motor ons van achteren nadert begint Bloem wel te dribbelen. Ze vindt het geluid niet zo fijn. De motor blijft achter ons rijden en als wij bij de 3de weg linksaf slaan gaat de motor rechtdoor. We rijden nu op De Hoogte en Bloem komt weer tot rust. Indy kan Bloem goed sturen en er was geen moment dat ik twijfelde aan haar stuurkunsten op de bok. Bij de eerst volgende kruispunt gaan we linksaf de G. Boelmanweg op.  Dit is een vrij lange weg dwars door het dorp. De weg gaat op den duur weer over in de Hoofdweg en daarna in de Familie Bronsweg. We passeren een oud gebouw wat vroeger de ingang was van Groot Bronswijk. Groot Bronswijk, tot 1960 Vereniging Tot Christelijke Liefdadigheid geheten, was een instelling voor gehandicaptenzorg, en na 1960 psychiatrisch centrum. Het werd in de volksmond meestal “Wagenborgen” genoemd en in het dorp zelf “de Stichting”.

De psychiatrische zorg van Groot Bronswijk is verplaatst naar Winschoten, Delfzijl en Stadskanaal. Wagenborgen wordt dan ook verlaten. Een ingrijpende stap voor alle partijen, maar een stap die met overtuiging is gezet. De gemeente heeft het Groot Bronswijkterrein (ruim 24 hectare) in Wagenborgen aangekocht. Doel hiervan is een gevolg te geven aan het toekomstplan van Wagenborgen. De gemeente ziet Wagenborgen als een centrumdorp voor het zuiden van de gemeente en vindt het belangrijk dat het dorp goede voorzieningen behoudt en maatschappelijke functies op het gebied van zorg en wonen.

Het Groot Bronswijk-terrein in Wagenborgen is in essentie een mooi park met daarin een dierenweide, een begraafplaats en een waterpartij. Op het terrein komt onder andere een nieuw kindcentrum, dat onderdak gaat bieden aan basisschool De Kronkelaar en kinderopvang Kids2b. Daarnaast komen er woningen op het terrein en krijgt het een nieuwe recreatieve inrichting. Woonstichting Groninger Huis heeft plannen om woningen te bouwen en zal een nieuwe huisartsenpraktijk realiseren.

 

We gaan rechtsaf het terrein van Groot Bronswijk op. Een mooi park met oude bomen, grasvelden en weggetjes doemt voor ons op. In het park nemen we de 1steafslag rechtsaf. Ze willen mij graag de Tiny Houses  laten zien die er gebouwd zijn. De eerste drie tiny houses van Woonstichting Groninger Huis zijn geplaatst. Ze staan op het Groot Bronswijk terrein in Wagenborgen, midden in de natuur. Het zijn drie unieke tiny houses met elk een eigen karakter en geschikt voor één- of tweepersoons huishoudens. Het wachten is nog op de nutsvoorzieningen, daarna start de verhuur. Een tiny house is een klein maar volwaardig huis om permanent in te wonen. Gebouwd om eenvoudig te leven met minder spullen om je heen. De meeste tiny houses maken slim gebruik van de beperkt beschikbare woonruimte. Wonen in een tiny house is een bewuste keuze. Niet omdat de kosten laag zijn, maar omdat de manier van wonen en leven je aanspreekt. Als we op het pad rijden staan de tiny houses aan de linkerkant van ons. Op een prachtige locatie gebouwd. Er is veel belangstelling voor deze woningen en als ik om mij heen kijk nog genoeg ruimte voor meerdere huisjes. We rijden het pad af wat in een lus ligt waardoor we weer uitkomen waar we het terrein op zijn gekomen. We gaan linksaf de Familie Bronsweg op. Deze weg gaat over in de Hoofdweg en bij de T-splitsing gaan we rechtsaf de Troostlaan in.

 

 

 

Het terrein van Groot Bronswijk

Als we de Troostlaan uitrijden gaan we rechtsaf de H.L.Emmensweg op. Vervolgens linksaf De Berken in. We kronkelen nu over “bomen” weggetjes door Wagenborgen. Na De Berken rechtsaf naar De Wilgen, linksaf De Elzen waar we de 2deweg rechtsaf gaan. Deze straat heet de Menterne. Hier staat een voormalige zorgcomplex waar je nu een appartement kunt huren of kopen. Op de Menterne vervolgen we de weg tot we op een doodlopend stuk komen. Wat niet zo lijkt maar er wel is, is aan het eind van deze weg er een voetpad het park in gaat. Indy stuurt Bloem langs een hoog heg op een smal voetpad.

 

 

We komen in een mooi park. Bloem weet precies waar het galopgedeelte is. Met een simpele aansporing gaan we dan ook in galop. Indy zit te genieten op de bok en ik ook. We komen op een splitsing en gaan rechtsaf de Meerweg op. We passeren een boerderij en aan de heerlijke geur te ruiken is dit een melkveebedrijf. We rijden op deze weg omdat ik heb gehoord dat hier het Hippisch Centrum Proostmeer gebouwd is. Het is een centrum voor pensionstalling met een binnenbak 20m x 40m en een buitenbak 20m x 60m met eb en vloed bodem. Verder hebben ze meer voorzieningen als weidegang, paddocks en een wasplaats. Het centrum wordt gerund door Henk Boonstra en dochter Lieke Boonstra. Ze hebben naast de pensionstalling een 5-tal fokmerries. In september is er een opendag. Wil je hier meer over weten volg dan hun Facebookpagina.

Vlakbij het centrum is een combine bezig op het land en we besluiten terug te gaan naar het park. Onderweg nog wel even een fotomomentje. De bloemenstrook die gezaaid is voor de insecten is prachtig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zodra we weer terug zijn ter hoogte van het park gaan we linksaf het park weer in. Er is een waterplas in het park die Indy mij graag wil laten zien vanaf het naast gelegen strandje. We rijden om de plas heen naar het strandje. Bij het strandje aangekomen ga ik van de menwagen af. Ik wil graag foto’s maken van de combinatie als ze het water door gaan. Vervolgens ga ik mee door het water heen. Ik sta achterop en het water spettert zo mijn schoenen in. Geweldig wat een belevenis en daar heb ik prima natte voeten voorover.

    

 

 

 

 

 

 

 

Na het waterspektakel gaan we weer terug om de plas heen en rijden het park weer uit.  We slaan linksaf de Meerweg op. Bij de eerst volgende splitsing gaan we rechtsaf De Wilgen op. Deze weg gaat via een knik in de weg over in de Hoofdweg. Nog een klein stukje door het dorp en we zijn weer terug bij de stal.

Het was een leuke afwisselende route, bebouwde kom, buiten de bebouwde kom, park en waterplas. Het was super leuk om met een jonge menner Wagenborgen te ontdekken. Indy en Bloem deden het goed en ik wens hun samen vele mooie ritten en competities.

Waar ik volgende keer ga rijden blijft nog even een verrassing. Hoop dat jullie genieten van deze verslagen.

Tot de volgende keer.

Groetjes Els

Wagenborgen