Hoi, mijn naam is Els Kramer-Fokkens. Ik ben bestuurslid van KNHS Groningen. Ik beheer
portefeuilles Recreatiesport en daarnaast ben ik
ook Regio Consulent KNHS in de provincie Groningen. Het is een uitdaging de recreatiesport te promoten en de bestaande activiteiten doorgang te
laten vinden. Onze provincie is prachtig en daarom
ga ik de aankomende maanden met paardenliefhebbers op buitenrit in provincie Groningen. Graag neem ik jullie mee in mijn ontdekkingstocht naar routes die ook door jou gereden kunnen worden. Wil jij ook dat ik een keer
met jou meega op buitenrit stuur mij dan een mail of app!

Groetjes Els
Email: regioconsulentgroningen@gmail.com

Mobnr: 06-22865894

Groningen door de oren van:

Thijs van O (Fabe x Reitse) 14 jaar

Thijs Mellanie Melle Els Djurre

 Even voorstellen:

Hallo, ik ben Mellanie Meijer en ben 39 jaar. Sinds heel jong ben ik al gek van het friesche paard. Op 19-jarige leeftijd kon ik mijn paard Djurre kopen en deze heb ik nog steeds. Door de jaren heen zijn er heel wat (handels) paarden geweest. Maar Djurre, Melle en Thijs zijn altijd gebleven. Met Thijs rijd ik wedstrijden. We starten in de klasse zz licht. Ook rijden we al 6 jaar in een team, z-friezenteam Groningen. Dit is een team wat shows en afdelingsdressuur rijden. Hiermee hebben we veel successen behaald, zoals Nederlands Kampioen in de klasse ZZ en shows met oa OG3NE en Douwe Bob. Thijs is een echt show paard maar ook in de dressuur doet hij het erg goed. Ons volgende doel is dan ook de slipjas! Om Thijs en mezelf fris te houden rijden we veel buiten. Uitstappen na een training of galop training voor meer uithoudingsvermogen. Uiteraard ook vaak met een lang teugeltje in het avondzonnetje.

 

Het is maandagavond windstil en de zon laat zich zien. Ik kom aan in Meeden een dorp in de gemeente Midden- Groningen. Vanavond ga ik met Mellanie Meijer een buitenrit maken vanaf haar woning op de grens met de Veenkoloniën.

Haar zwarte parels staan rustig terwijl Mellanie een borstel over de glimmende vachten haalt. We gaan samen op buitenrit. Mellanie zadelt Thijs en ik mag mee op Djurre. Melle blijft achter in de paddock.

 

Vanaf de oprit gaan we linksaf, de openbare weg op. Als stoere hengst gaat Thijs voorop. Het is een
redelijk rustige weg met brede bermen. De bermen zijn ruim genoeg om een auto met trailer te parkeren zo kan jij vanuit daar ook eens deze route gaan rijden.

 

Mellanie praat liefdevol over haar paarden. Een buitenrit doet ze 3 á 4 keer in de week. Dit doet ze niet alleen met mooi weer maar ook als het regent. Een buitenrit is goed voor de paarden en voor haarzelf. Het maakt haar hoofd leeg en geeft ontspanning.

Onderweg is er een man met een heggenschaar bezig. Als hij ons ziet aankomen stopt hij even. We groeten hem vriendelijk en de paarden passeren hem. Het is een prachtige avond en we komen meerdere fietsers en wandelaars tegen. Twee wandelende vrouwen geven een compliment over de paarden. Thijs is gek op aandacht en wil met alle voorbijgangers wel een “praatje” maken.

De route gaat verder richting het schelpenpad. Het schelpenpad is helaas niet toegankelijk voor een menwagen. Gelukkig staat er een hek waar je te paard wel langs kan. Mellanie zet een drafje in en samen met Djurre volg ik haar. We komen op een splitsing en slaan rechtsaf het maaipad op. Links van ons een sloot en rechts van ons de aardappelplanten die net met hun kopjes boven de aarde uitkomen. Het maaipad

leent zich goed voor een galopje. We gaan volle kracht vooruit maar natuurlijk wel gecontroleerd. Je moet erop verdacht zijn dat uit een sloot eenden of zelfs een reiger kunnen vliegen. Even verderop, zoals verwacht, vliegen er dan ook 2 eenden op uit de sloot. Thijs en Djurre kijken wel even op maar vinden het verder niet interessant. Het maaipad komt uit op een verharde weg. We vervolgen de weg afwisselend tussen stap en draf. Het is een lange rechte weg die misschien in eerste instantie wat saai aandoet, maar in stap kun je om je heen kijken en genieten van het prachtige schouwspel van de natuur. Boven het graan uit verschijnt er een kopje

van een ree, die ons nieuwsgierig aan kijkt. In het land rennen twee hazen achter elkaar aan terwijl we luisteren naar de verschillende soorten vogels die in het gebied leven.

Her en der staan er beregeningsinstallaties in het land. De paarden vinden het spannend maar de sproeiers staan ver genoeg het land in waardoor we wel kunnen passeren. De automobilisten die we tegen komen houden erg goed rekening met de paarden. Ze verminderen hun vaart of gaan even stil staan. We groeten vriendelijk en geven een duim omhoog.

 

 

Aan het eind van de lange weg gaan we rechts en komen we weer in de bewoonde wereld. Huizen met honden in de tuin, een paar geiten, schapen en andere paardenrassen, die natuurlijk begroet moeten worden door Thijs en Djurre. Wij vervolgen onze in de berm die we delen met de hoge bomen.

 

 

Een eindje verderop komen we een mede recreant tegen te paard. Mooi dat er meer paardenliefhebbers op buitenrit gaan in dit gebied. Mellanie geeft aan dat we nog even naar een plas gaan. We moeten daarvoor wel een stukje door het dorp maar het zal blijken dat het zeker de moeite waard was. Eenmaal aangekomen bij de plas in het park zien Thijs en Djurre hun eigen schaduw in het water, dit is spannend voor ze. We gaan om de plas heen om zo de schaduw te verplaatsen. Nog steeds is Djurre bedenkelijk maar stoere Thijs gaat wel het water in. Mensen laten hun hond uit en blijven op een afstandje staan kijken. Het is ook wel indrukwekkend zo’n groot zwart paard dat in een plas staat te stampen. Hierna nog een klein stukje en we zijn weer thuis. Melle begroet ons en is blij dat zijn paardenvrienden weer terug zijn.

                         

 

Het is een goed begin voor mijn ontdekkingstocht. Een route met afwisseling en weidse uitzichten die mij het mooie Meeden hebben laten zien. Deze anderhalf uur durende rit bracht mij langs brede bermen, over een schelpenpad en uiteindelijk bij een waterplas. Blij te zien dat medeweggebruikers rekening houden met ons. Helaas geeft het schelpenpad geen toegang voor menners, let er ook op dat je trekkers tegen kan komen in dit agrarische gebied. In droge periodes kunnen de beregeningsinstallaties dicht op de weg staan. Al met al, heb ik genoten en kan ik je deze route zeker aanbevelen.

 

 

Mocht je nu de route zelf willen rijden dan kun je de auto met trailer parkeren aan het begin van de Beneden Veensloot in Meeden op de Meeden-Muntendam CarPool. Binnenkort ga ik met Ito Werkman mee op de menwagen. Deze bevlogen menner die fan is van dubbel spannen en het opleiden van jonge paarden neemt mij mee tijdens mij ontdekkingstocht in Ten Post.

 

Tot de volgende keer,
Groetjes Els
Portefeuillehouder Recreatiesport en Regio Consulent KNHS Groningen

page7image3815200

Groningen door de oren van (1)